Kuidas asendada ajavaesus ajavabadusega? Kasuta oma vabu hetki loomiseks

2024

Kõigil on kiire! Kuuleme seda iga päev, juhtidel pole aega päriselt lõunat süüa, meeskondadel pole aega üksteisele siiralt silma vaadata ja südamest rääkida, mis teeb igapäevatöös muret ja mis rõõmu. Paljud inimesed on kaotanud silmist suured unistused, eesmärkide seadmiseni jõutakse hilja või üldse mitte, mis tähendab, et me ei juhi hästi ennast, oma elu ega ka kedagi teist. Mis on lahendus? Võta aega! Kohe ja esmalt endale. Mida sa siiski päriselt soovid, kuhu liigud ja miks?

Million Mindset kirjastatud raamatu „Kuidas mõelda suuremalt ja muutuda tavalisest erakordseks…“ autor Mark Viktor Hansen on autor ja kaasautor mitmetele raamatutele, mida on müüdud miljoneid eksemplare. Hansen kinnitab raamatus, et ükskõik, mida sa ka välja ei mõtleks, on Jumal juba andnud sulle vahendid selle saavutamiseks. Aga soovitu saavutamiseks pead sa kõigepealt sellesse ka uskuma.

Hirmust vabanemine on hea südamele ja tervisele

Hansen toob raamatus välja, et Tema Pühadus dalai-laama lisas veel, et hirmust vabanemine on hea südamele ja tervisele. Samuti ütles vaimne juht, et peame vaatlema oma probleeme erinevate nurkade alt, avardama oma meeli ja vaatenurki ning kaasama end analüütilisse meditatsiooni.

Maailmas on 37 000 erinevat ametit

Monika Kuzmina (Foto Evelin Kruus)
Kristi Zirk (Foto Jane Vogt)
Liana Põldver (Foto Jane Vogt)
Virko Veskoja (Foto Jane Vogt)

Hansen selgitab, et kui vaatad probleemi ainult ühe nurga alt, siis ütled näiteks: “Ma olen töötu.” Hakkad tundma, et sinu olukord on masendav, lootusetu ja lohutamatu ning kapseldud endasse. Miks mitte vaadata seda probleemi aga nõnda: “Taevas hoia, mind lasti töölt lahti! See on parim asi, mis juhtuda võis. Mul on võimalusi tervelt 360 kraadi ulatuses. Maailmas on 37 000 erinevat ametit. Nüüd võin ma teha seda, mida olen alati teha tahtnud.” „Vaata oma olukorda erineva nurga alt,“ soovitab Hansen.

Taevas hoia, mind lasti töölt lahti! See on parim asi, mis juhtuda võis. Mul on võimalusi tervelt 360 kraadi ulatuses. Maailmas on 37 000 erinevat ametit.

„Ma istutan sinusse seemne, aga erinevad seemned toovad esile eri värvi taimi. Milliseks soovid sa värvida oma tulevikku, kui lõpetad elu seemnena või alustad taimeelu, kus hakkad ise pungi tekitama ja puhked lõpuks õitsele? Dalai-laama ütles, et kõigil inimestel on ühised väärtused: armastus, sallivus, kaastunne ja andestus, olenemata sellest, kas me nimetame oma lõplikku sihtkohta nirvaanaks, taevaks või millekski muuks. Kas poleks tore olla veidi oikumeenilisem,“ tõstatab Hansen küsimuse.

Monika Kuzmina ja Trinu Gaver (Foto Evelin Kruus)

Kõigil inimestel on ühised väärtused: armastus, sallivus, kaastunne ja andestus, olenemata sellest, kas me nimetame oma lõplikku sihtkohta nirvaanaks, taevaks või millekski muuks.

Kolm head küsimust raamatust: 

Miks mitte luua selline elu, millel oleks tõeline sisu ja stiil?

Miks elada kas või üks sekund alla oma võimalikku potentsiaali? Maailm kuulub kogu oma rikkusega sulle: küsi, ole, tee, mõtle ja oma seda kõike. Naudi maksimaalselt elu ja kõike seda, mida elu pakub. Kui sul pole selleks vahendeid, siis otsusta need vahendid luua. Need on täiesti saadavad, kui otsustad, et suudad elada oma potentsiaalile vastavalt ja aidata teistelgi sama teha.

Monika Kuzmina (Foto Evelin Kruus)
Evelin Kruus (Foto Triinu Gaver)

Kuidas saab inimene kasutada 24 tundi, et asendada ajavaesus ajavabadusega?

Oma vabade hetkede õigesti kasutamisega. Need hooletusse jäetud vabad hetked muudavad sageli sinu elu paremaks. Kasuta oma vabu hetki loomiseks. Inimmõistus saab hästi hakkama olukorras, kus talle pakutakse vaheldust. Mõistus ihkab stimulatsiooni. Alusta kohe praegu suuremalt mõtlemist. Ükskõik kui hästi sinu elu praegu ka ei läheks, see võiks olla veelgi parem. Samal ajal kui teised kasutavad vaid väikest osa oma potentsiaalist, võid sina mõelda suuremalt ja elada tõelises ekstaasis. Iga hetk, mida sa raiskamise asemel ära kasutad, lisab potentsiaali sinu elu vägevamaks muutmisel.

  • Lõpeta venitamine. Sisenda oma hinge kohe mõni suur soov. Suured soovid aitavad sütitada sinu hinge ja südant.
  • Ole piisavalt julge, et järgida oma unistusi ja neisse sukelduda. Iga samm, mis teed, annab sulle juurde julgust ja südikust nende unistuste elluviimiseks.
  • Leia endas geenius. Leia endas ainulaadsus. Küsi endalt, mis sulle meeldib. Mis annab energiat? Mis on sinu kirg? Mis on minu eluülesanne?
  • Arenda iseennast, arene spirituaalselt, arene vaimselt, arene füüsiliselt, arenda oma ettevõtete ja arenda oma tulevikku. Iga päev!
Kuidas mõelda suuremalt (Foto Jane Vogt)

Oled sa kunagi märganud, et inimesed, kes jahivad oma unistusi ja eesmärke, kritiseerivad harva sealjuures teisi?

Inimesed, kes tegutsevad väga vähe, kulutavad enamiku ajast tavaliselt teiste kritiseerimisele. Neil on selleks ometi aega küllaga. Nad on lihtsalt liiga ametis omaenda unistuste ja eesmärkide peale mõtlemisega ja nende teostamisega (lihtsamalt öeldes ei topi nad nina teiste asjadesse). Kriitikuks olla on lihtne. See ei vaja pingutust ega haridust. Tegijaks olemine nõuab aga inimeselt palju rohkem; julgust, visadust, ebakindlust ja valmisolekut muutusteks.

Kriitikuks olla on lihtne. See ei vaja pingutust ega haridust. Tegijaks olemine nõuab aga inimeselt palju rohkem; julgust, visadust, ebakindlust ja valmisolekut muutusteks.

Kellad (Foto Freepik)

Harjutus, kuidas seada eesmärke

Pane 20 minutiga kirja enda jaoks 101 eesmärki. Kui sul pole ühtegi eesmärki, siis on sinu eesmärgiks seada endale mõned eesmärgid ja teha seda kohe. Psühholoog Erik Erikson on öelnud: „Anna endale käsk, näiteks: „Ma suudan täna 20 minutiga enda eesmärgid kirja panna“, ning sinu alateadvus mõtleb välja, kuidas see teoks teha.“

Tegutse nii, nagu sinu või ehk sinu lapse elu sõltub sellest, et ülesande täidad, sest tegelikult nii ongi: eesmärkide seadmine on esimene samm eesmärkide täitumise teel.

Kui oma eesmärke kirja paned, siis ära hakka nende üle pikemalt juurdlema ega oma nimekirja uuesti üle lugema. Sul on hiljem enesekriitikaks piisavalt aega. Lihtsalt pane kirja kõik ideed, mis pähe tulevad – suured, väiksed, materiaalsed, mittemateriaalsed, käegakatsutavad, hoomamatud. Pane paberile eesmärgid kõige selle kohta, milliseks inimeseks soovid saada, millist annet soovid endas avastada ja kuidas soovid end arendada.

Ja siis asu tegudele! Milline on järgmine samm, mille teed sina, et muuta maailma paremaks paigaks?