Joel Juht. Võitlus EI-vastusega

Joel Juhti teatakse peamiselt kui tantsijat ja koreograafi ning Eesti esimese tänavatantsukooli JJ-Street Dance Company loojat. Nüüd jutustab ta oma loo, kuidas sport on õpetanud talle distsipliini, kuidas uute eesmärkide ja raskuste ületamine on andnud jõudu ja motivatsiooni, et panustada oma aega juhtimisse ja noorte arendamisse. See on raamat eneseusust ja võitlustest ei-vastustega.

„Joel on ühest küljest lapsemeelne, aga teisalt suure südamega poiss, kes hoiab ühtmoodi nii noori kui vanu inimesi,“ räägib Reet Linna, kes kohtus Joeliga saates „Kuulus ja kummaline“. Reet viis tänavatantsija kokku hiphopi huviliste vanaprouadega ning kutsus mehe „Prillitoosi“ pajatama polaarmaratonist Kanadas. „Joeli väga keerulise lapsepõlve tõttu oskab ta teiste inimeste mure- ja valupunkte hästi näha ning see on ülioluline.“

„Joel on heas mõttes hull! Ta teeb kõvasti tööd, et midagi saavutada. Minul on põhjust Joeliga absoluutselt rahul olla.“

Tiit Uspenski, maadlustreener

„Kui mulle öeldakse ei, siis ma võtangi seda kui eid. Kui Joelile öeldakse ei, siis tema, raibe, enne seljast maha ei roni, kuni talle vastatakse jah.“

Peeter Taim, JJ-Streeti tantsukooli juht

Sellel mitmekülgsel noorel mehel on oma lugu. See lugu tahab lugemist.

Aigi Viira

Autor

Periood

kajastust

Projekti ülevaade

Monika Kuzmina

Monika Kuzmina

Vastutaja

Kui tahad ennast ületada, aga mingi tegevus sulle üldse ei meeldi, siis tee seda nii kaua, kui hakkab meeldima.

Katkend raamatust

”Miks ma peaksin tervet maailma parandama ja aitama, kui kuskilt ei tule tuge peale oma tiimi?” kõlas küsimus, mis piinas Joeli tänavakultuurifestivali JJ-Street Baltic Session miinusmärgiliste võngete ajel. Sellest tõusis ka otsus.

”Festivaliga oli pressure väga suur, maksad kõigile raha ära ja teistele tundub, et asi on suur ja vinge, kuid mina kui korraldaja ei saagi raha. Küsiti, miks ma seda teen? Tegin seda emotsiooni arvelt, sest mulle väga meeldis. Olukord oli selline, et tegin aasta tööd ja aasta lõpuks panin kõik säästud festivali alla. Lõpuks mõtlesingi, et panen selle raha hoopis enda alla.” meenutab Joel.

Joelil oli seljataga juba Tartu suusamaraton, üks maailma raskeim ultramaraton Marathon Des Sables Maroko kõrbes, Tallinn-Jõgeva jooks ja ka teekond Tallinnast Võrru. Kuid kõige hullumeelsem võistlus, mille Joel ette on võtnud, on maailma raskeim ultramaraton Yukon Arctic Ultra Põhja-Kanadas.

”Selleks, et end polaarkatsumuseks valmis panna, tuli minna Soome treeninglaagrisse. Magasin õues, tegin kogu rutiini läbi. Kui olin kolm päeva õues maganud, mõtlesin küll, miks ma selle jamaga tegelen ja kuhu ma lähen. Ei olnud meeldiv üksinda pimedas õues ööbida. Külm on alati hullem kui kuum. Külmas asjad murduvad, lähevad rabedaks ja tekitavad su füüsisele eluaegseid kahjustusi,” selgitab Joel.

Laagris harrastas Joel pimedas metsas põlvini lumes sumpamist, varustusega kelku järel lohistamist. “Lumine laustühjus, millel lõppu ei tule,” kirjeldab Joel, kellel oli ultramaratonil esimesel päeval plaanis joosta 96 kilomeetrit, vedades enda järel 30-kilost kelku.

Kõige ohtlikum on jää, millest võib läbi vajuda. Jalanõud hakkavad hõõruma, toit ei lähe alla ja peas tekib lõpuks segadus, kas liikuda edasi, minna magama või vajutada lõpetamise nuppu ja kutsuda masin järele. Võivad tekkida hallutsinatsioonid, sest sa oled nii kaua külmas olnud, et kehatemperatuur on langenud. Küte võib otsa saada, kelk võib katki minna. Suurimate ohtudena, mis võivad viia katkestamiseni, nimetab ta varvaste ja sõrmede ära külmumist.

Kui üle maailma sellele võistlusele tuleb kokku vaid 40 inimest, siis saab sellest aru, kui hull see tegelikult on.

Joel jõudis hiilgava tempoga läbida 100 miili, umbes 160 kilomeetrit, kui otsustas vajutada hädaabinuppu ning korraldustiim viis ta vahepunkti puhkama, misjärel ta katkestas polaarmaratoni.

Joel tunnistab, et pettumus oli ülisuur. Vastu taevast lendas 2500-eurone osavõtutasu ning aasta otsa treeninguid. Pisut lohutust tõi talle fakt, et seekordse ultramaratoni tegid lõpuni vaid 14 inimest ja tõik, et Yukan Arctic Ultra mulluse aasta rekordiomanik Casper Wakafield läkitas Joelile kirja: “Tean, et sul praegu emotsioonid ajavad üle ääre ja oled vihane. Kuid sa oled kangelane ja ainulaadne sportlane! Pärast taastumist vaatame koos teekonnale tagasi ja teeme sellest omad järeldused. Mis hullusti, see uuesti.”

Joel tahab aga tagasi minna Põhja-Kanadasse, et poolelijäänu lõpuni teha. Ta ei näi väsivat, ta paneb hullu edasi.

Kajastused

  1. Uulitsapoiss maadlusmatil – 24.06.21 GoodFight
  2. Joel Juht: sport aitas mind ja hoidis päris paljudest hulludest olukordadest eemal – 24.06.21 Raamatud/Postimees
  3. Joel Juht tantsukooli rajamise algusaegadest: mul ei olnudki muud elu, aga see töö oli pingutust väärt – 10.05.21 Raamatud/Postimees
  4. Mida teha, kui sulle öeldakse ei? Joel Juht õpetab oma raamatus võitlema EI-vastusega – 08.12.20 Hingele/GoodNews
  5. Üks tuba, üks peegel, üks makk ja üks poiss – 07.12.20 Raamatud/Postimees
  6. „PUUDUTA MIND“ 141. SAADE | Hull maratoonar Joel Juht enne seljast maha ei roni, kuni talle vastatakse „jah“ – 16.07.20 Õhtuleht
  7. Joel Juht: kui joosta ei meeldi, siis tuleb lihtsalt rohkem joosta – 19.06.20 Raamatud/Postimees
  8. VIDEO I Kas teadsid, et Joel Juht on 70aastased vanaemad hiphoppi tantsima pannud? – 09.06.20 Melu/GoodNews
  9. Joel Juht esimesest tänavatantsufestivalist: see oli suur šokk! – 01.06.20 Raamatud/Postimees
  10. Joel Juht: 12 aastat loobusin oma sünnipäevadest ja kõigest, mis võiks raha kulutada – 25.05.20 Raamatud/Postimees
  11. Tantsija ja noor isa Joel Juht: kõige suurem kannataja lahutuse puhul on laps – 24.05.20 Pere ja Kodu/Delfi
  12. Selle peale, et minna vanemate eriloaga kaitseväkke, annab tulla. Joel Juht tuli! – 19.05.20 Raamatud/Postimees
  13. Katkend Joel Juhi raamatust “Võitlus ei vastustega”: hädaabinupule vajutusega lendas vastu taevast 2500 eurot ja aasta otsa treeninguid – 12.05.20 Sport/Delfi
  14. NIPINURK: Miks ja kuidas võidelda EI-vastustega? – 12.05.20 Buduaar
  15. Mida teha, kui sulle öeldakse ei? Joel Juht õpetab võitlema ei-vastusega – 11.05.20 Raamatud/Postimees
  16. Ütled «tänavatants», mõtled Joel Juht! – 08.03.20 Raamatud/Postimees

KÜSI PAKKUMIST