Madal­seis

See on õhuke raamat väga olulisest teemast: loobumisest.

Uskuge või mitte, aga sageli on loobumine suurepärane strateegia, nutikas viis oma elu ja karjääri haldamiseks. Mõni teine kord on aga loobumine lihtsalt vale. Selgub, et nende eristamiseks on olemas üsna lihtne moodus.

Enamik inimesi kardab loobuda, sest lihtsam on olla keskpärane kui tegelikkusele silma vaadata ja loobuda. Lihtne on ju tuua endale näiteks vabandusi, et liiga palju on juba panustatud aega, raha ja energiat. Üks suuremaid takistusi edu saavutamise teel võibki aga olla just suutmatus valedest tegevustest õigel ajal loobuda.

Aga teisalt on loobumine siis, kui edasiminek muutub ebamugavaks, raskeks ja pingutust või enam julgust nõudvaks, kindla peale hävitav.

Madalseis võib olla pikk ja pingutav teekond alguse ja täiusliku tulemuseni jõudmise

vahel. Tõenäoliselt on see aga etapp, milleta ihaldatud sihtpunkti jõudmine ei olegi võimalik.

Loobuda või mitte loobuda – see on küsimus…

Ja kui, siis millal seda teha ja millal mitte?

Seth Godin

Autor

Periood

kajastust

Projekti ülevaade

Monika Kuzmina

Monika Kuzmina

Vastutaja

Loobumine on parem kui lihtsalt mingil määral toime tulemine.

Katkend raamatust

Mul on tunne, et tahaksin loobuda

Tegelikult iga päev. Muidugi mitte kogu aeg, aga neid hetki on igas päevas.

Pakun, et ka sul esineb selliseid hetki. Kui oled saavutusvajadusega inimene, kes on orienteeritud eesmärkide täitmisele, ja leiad end seda raamatut lugemas, oled ilmselt harjunud takistuste otsa komistama. Erialaste, eraeluliste ja isegi isikliku füüsilise vormi saavutamise või lauamängu võitmisega seotud takistuste.

Enamasti püütakse takistusi võita püsivusega. Vahel aga inimene heitub ja haarab inspireeriva kirjanduse järele, näiteks Vince Lombardi raamat soovitab: „Loobujad ei võida iial ja võitjad ei loobu iial.“ Väga halb nõuanne. Võitjad loobuvad kogu aeg. Nad lihtsalt loobuvad õigel ajal õigest asjast.

Enamik inimesi loobub. Aga nad ei tee seda edukalt. Tegelikult lõikavad paljud elukutsed ja turud loobujatest isegi kasu – ühiskond eeldab loobumist. Ausalt öeldes ettevõtted ja organisatsioonid lausa arvestavad sellega.

Kui õpid tundma loobumist soodustavaid süsteeme, suudad neist suurem tõenäosusega ka aru saada. Kui hakkad mõistma kõige tavalisemat madalseisu (mina nimetan seda nii), kuhu nii paljud inimesed lõksu jäävad, oled juba sammusekese lähemal sellest pääsemisele.

Erilised hüved saavad osaks vaid tillukesele osale inimestest, kes suudavad teistest ainult pisut kauem vastu pidada.

Erilised hüved saavad osaks ka sellele tillukesele osale, kel jätkub julgust varakult loobuda ja millelegi mulle keskenduda.

Mõlemal juhul on nii maailma parim olemises. Selles, et vintsutused läbi teha ja eluga teisele kaldale välja jõuda.

Loobu valest.

Klammerdu õigesse.

Julge nende vahel valida.

Kajastused

KÜSI PAKKUMIST