Piibel Köögis

Maitserännakud Haapsalust Pühale Maale

Juba peagi jõuab Eesti kokandushuvilisteni ainulaadne teos “Piibel Köögis. Maitserännakud Haapsalust pühale maale”, mis on esimene eestikeelne kokaraamat, ühendades endas toiduvalmistamise ja Pühakirja. Teos on valminud EELK Haapsalu Püha Johannese koguduse juures tegutseva piibli- ja kokandushuviliste seltskonna eestvedamisel.

Raamat on valmis küpsenud üheksa aasta pikkuse ühistegevuse tulemusel. Selle aja jooksul on toimunud ligi 60 piiblitundi ja läbi proovitud üle saja retsepti. Valik parimatest retseptidest on nüüd jõudmas trükikaante vahele, et pakkuda keha- ja hingekosutust kõigile, kes tunnevad huvi toidu, kultuuri ja kristliku vaimsuse sümbioosi vastu.

Autor

Periood

kajastust

Projekti ülevaade

Monika Kuzmina

Monika Kuzmina

Meediajuht

Tsitaat

Retsept raamatust

Paradiisisaia õunakook

Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika väikesteks kuubikuteks. Haki pähklid. Sega kõik täidiseained kokku ja jäta pooleks tunniks seisma.

Vahusta või suhkru ja vanillisuhkruga. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Lisa omavahel segatud jahu, küpsetuspulber, sidrunikoor ja sool ning sega ühtlaseks tainaks.

Määri 28 cm lahtikäiv koogivorm võiga, pane 2/3 tainast vormi, silu ühtlaseks ja kata õunatäidisega.

Sega piim ülejäänud 1/3 taina hulka ja nirista õunatäidisele.

Puista koogile kaneeli-suhkrusegu ja kõige peale pane võitükikesed.

Küpseta 180-kraadises ahjus 30–40 minutit, kuni kook on küps.

Serveeri vahukoore või jäätisega.

MIS ON MIS?

Õunad. Vanimad leiud õuntest pärinevad umbes 6500. aastast eKr Anatooliast. Õuna peetakse ka Eedeni aia ja keelatud vilja sümboliks, kuigi tegelikkuses esimene Moosese raamat õuna ei nimeta. Õun kui pattulangemise sümbol arvatakse pärinevat Albert Düreri maalilt „Aadam ja Eeva” (1504).

Kaneel. Seda hinnatud vürtsi saadakse mõnda liiki kaneelipuude kuivatatud aluskoorest. Parima kvaliteediga on heledad keerdunud kangid. Mida õhem on koor, seda peenem on kaneeli maitse. Piiblis on kaneeli mainitud seoses pühade toimingutega, näiteks salvimisõli valmistamisel. Samuti leidis kaneel kasutust aromaatse ainena ruumide ja riiete lõhnastamisel.

Täidis:

  • 1 kg õunu
  • 50 g pähkleid
  • 50 g rosinaid
  • 1 tl kaneeli
  • 1 sidruni mahl
  • 10 ml rummi
  • 3 sl suhkrut

Tainas:

  • 150 g toasooja võid
  • 100 g suhkrut
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 4 keskmist muna
  • 300 g jahu
  • 3 tl küpsetuspulbrit
  • 1 sidruni riivitud koor
  • veidi soola
  • 50 ml piima

Kate:

  • 2 sl suhkrut
  • 2 tl kaneeli
  • 50 g külma võid

Koogivormi määrimiseks:

  • võid

Serveerimiseks:

  • vahukoort või jäätist

Kajastused