Teadlik mees

Teadlik mees ei ole supermees. Ta ei ole kõrgemalt arenenud ega rohkem saavutanud, tal ei ole karvasem rind või karmim ega ka pehmem iseloom. Teadlik mees on lihtsalt mees, kes pöörab mehelikkuse väljendamisele ja sellega seotud valikutele teadlikult rohkem tähelepanu. Tema elu on kunst, mitte tühikäik.

Seni on meestele kirjutatud palju raamatuid, mis keskenduvad pigem väliselt mõõdetavatele edu printsiipidele ehk kuidas saavutada edu, rikkust, tähelepanu ja eneseteostust karjääriredelil ronimise kaudu. „Teadlik mees“ keskendub pigem aga mehe sisemaailma, väärtuste ja tunnete avastamisele, teadvustamisele ja elluviimisele. Siit leiab iga mees praktilisi nõuandeid oma ainulaadsete annete, tasakaalu ja täiuslikuma elu realiseerimiseks teadliku mehena.

Raamatus käsitletakse kahtteist tasakaalus olevale mehele olulist omadust. Iga peatükk sisaldab ka eraldi osa „Naistele“, mis annab kõigile naistele sisevaate, kuidas tunda ära teadlikku ja usaldusväärset meest, ning juba suhtes olevatele naistele, kuidas toetada oma kaasat ning tuua temas välja parim.

Mitmed mehed on käesolevat raamatut lugedes toonud muuhulgas välja endale olulisi punkte:

  • kuidas olla ühenduses oma tunnetega, aga mitte neist sõltuda;
  • kuidas biokeemia juhib neid vastavas temaatikas ning kuidas seeläbi võtta juhtimine kindlamalt enda kätte;
  • miks on tähtis avastada oma sügavamad käitumismustrid;
  • kuidas juhtida viha ja vältida ülereageerimist ning miks mehed otsivad teinekord omaette olemist;
  • kuidas olla nii hea juht kui ka hea mees ja isa.

Paljud on tõstnud ka esile, kuidas siit saadud teadmiste ammutamine on vabastanud nad oma sisemisest süükoormast ja kuhjunud pingetest.

Üht asja aga ära oota – et muutuksid vaid raamatut lugedes täiuslikuks meheks.

Teadlikuks saamine oma psüühikast, käitumismustritest, iseloomust ja sellele järgnevatest ratsionaalsetest tegevustest on esimene samm, mis aitab meie reaalsust vormida endale sobivas suunas, kuid elu peab  oma ainukordsete oskuste abil muutma igaüks ise.

Kõik algab siiski oma nõrkuste ja tugevuste teadvustamisest ning see on juba pool sammu päriselt soovitud elu kujundamise poole. Seetõttu on käesolev raamat pikk samm oma täielikult teadliku elu elamise poole.

John Gray
Arjuna Ardagh

Autor

Periood

kajastust

Projekti ülevaade

Monika Kuzmina

Monika Kuzmina

Vastutaja

Teadlik mees tunneb oma iseloomu ja teab, millisena ta sündis. Ta teadvustab oma tõelist olemust ega pea vajalikuks seda kuidagi alla suruda.

Kuidas vihast üle saada?

Viha takistab selgelt mõtlemist, olukorrast õppimist, enda parandamist ja teise arvamuse ärakuulamist. Võitle-või-põgene eirab seda kõike ning ärgitab sind kohe tegutsema. Kui oled aja maha võtnud ning saad omaette olla, võta paber või märkmik ja käi need väestamise sammud läbi. Võid vabalt ka sõbrale helistada, et ta aitaks sul seda teha.

1. Pane kirja, mis sind vihale ajab. Meenuta ka teisi kordi, kui tundsid end samuti vihasena, ning väljenda end võimalikult täielikult ja vabalt. Keegi ei saa sellest kahju ega viga. Pane ennast tagasi hoidmata kõik kirja. Küsi endalt:

mis mind vihale ajas?
miks ma tundsin viha?
mis mind veel on sedasi vihale ajanud?
mida ma tegelikult tahan?

2. Anna vastustele aega ilmneda. Mida rohkem pöörad tähelepanu sellele, mida soovid endale ja teistele, seda suuremat energiavoolu võid tunnetada ning vimm lahtub. Viha oli ajendatud meeleheitest, mis tekkis soovitu mittesaamisest. Kaevu üha sügavamale ja lase hävitustungil muunduda toetavateks soovideks: „Ma vihkan neid… Ma tahan ära minna… Ma tahan, et nemad ära läheks… Ma tahan rahu… Ma tahan tunda end aktsepteerituna… Ma tahan, et minu andeid märgataks… Ma tahan oma andeid jagada…”

3. Nüüd lase endal vajuda sügavamale väärimise tundesse,

Milline osa mu soovist on õigustatud?
Mida ma väärin? Mida teised väärivad?
Mis oleks hea nii mulle kui ka teistele?

4. Nüüd tunneta: Jah, ma võin selle saada. Me võime selle saada.”See suurendab su enesekindlust ja suutlikkust juhtroll võtta.

See protsess suunab sind vihatundelt ümber konstruktiivsele tegutsemisele ning aitab teistes usaldust tekitada.

Kajastused

KÜSI PAKKUMIST