Hästi toimiva abielu 7 põhimõtet

Praktiline käsiraamat „Hästi toimiva abielu 7 põhimõtet“ aitab paaridel keskenduda teineteisele ja pöörata tähelepanu väikestele igapäevastele hetkedele, mis kokku liidetuna moodustavadki iga suhte tuuma ja hinge. Ühte raamatusse kokku kogutud praktilised küsimustikud ja harjutused, käitumisjuhised ja oskused aitavad jõuda harmoonilise pikaajalise paarisuhteni ja seda ka hoida.

Ameerika psühholoog ja kultuslik suhteekspert John Gottman (s 1942) lähenes abielu uurimisele revolutsiooniliselt. Ta analüüsis abielupaaride harjumusi ja lõi teaduslikule uurimistööle tuginedes meetodi, et muuta just neid käitumismustreid, mis paarisuhteid sagedamini lõhuvad.

Dr Gottmani välja töötatud hästi toimiva abielu seitse põhimõtet on otsekohesed, sügava mõjuga ning õpetavad partneritele uusi ja sageli jahmatavaid strateegiaid abielu edukaks toimimiseks.

„Hästi toimiva abielu 7 põhimõtet“ on täiuslik juhend kõigile, kes soovivad, et nende suhe saavutaks oma kõrgeima potentsiaali.

Hästi toimiva abielu 7 põhimõtet

Nan Silver
John Gottman

Autor

Periood

kajastust

Projekti ülevaade

Monika Kuzmina

Monika Kuzmina

Vastutaja

Oluline võti ummiku vältimiseks on ka pidev valvelolek, et märgata põgusaid hetki, mil teil võivad teineteise vajadused kahe silma vahele jääda.

Katkend raamatust

Maagilised kuus tundi

Kui jälgisime oma Seattle’i töötubades osalenud paaride edasist käekäiku, hakkasime mõtlema, mis eristas paare, kelle abielu järjest paremaks muutus, teistest paaridest, kellega seda ei juhtunud. Võib-olla olid eduka rühma paarid teinud oma elus väga kapitaalseid ümberkorraldusi? Kaugel sellest. Oma üllatuseks tegime kindlaks, et nad pühendasid abielule ainult kuus lisatundi nädalas. Igal paaril oli nende kuue tunni kasutamiseks oma isikupärane stiil, kuid märgata võis mõningaid selgeid mustreid. Üldiselt tegelesid need paarid oma abielus keskendunult seitsme põhimõtte täiendõppega. See meetod toimib nii fenomenaalselt, et ma olen hakanud seda nimetama „maagiliseks kuueks tunniks”. Nüüd kirjeldangi, kuidas ka teie saate seda teha.

Lahkumised. Veenduge, et hommikul enne tööleminekut olete te teada saanud vähemalt ühe asja, mis teie abikaasa elus sel päeval toimub – see võib olla näiteks lõunasöök ülemusega, arsti külastamine või planeeritud telefonikõne vanale sõbrale.

Aeg: 2 minutit päevas x 5 tööpäeva

Kokku: 10 minutit

Taaskohtumised. Soovitame kallistada ja suudelda vähemalt kuus sekundit. Kuuesekundiline suudlus on kojutulekut väärt. Lisaks pidage kindlasti iga tööpäeva lõpus vähemalt 20-minutiline pingeid maandav vestlus.

Aeg: 20 minutit päevas x 5 päeva

Kokku: 1 tund 40 minutit

Imetlus ja tänud. Leidke iga päev võimalus väljendada puhast kiindumust ja tänu abikaasa vastu. Öelge siiralt: „Ma armastan sind.”

Aeg: 5 minutit päevas x 7 päeva

Kokku: 35 minutit

Hellus. Väljendage vastastikku füüsilist hellust, kui te päeva jooksul koos olete, ning enne uinumist võtke alati teineteist kaissu. Isegi juhul, kui head-ööd-musi kestab vaid sekundi murdosa, võtke seda kui võimalust heita kõrvale kõik pisikesed pinged, mis on päeva vältel kogunenud. Teiste sõnadega öeldes väljendage suudlusega alati andestust ja õrnust partneri vastu.

Aeg: 5 minutit päevas x 7 päeva

Kokku: 35 minutit

Iganädalane kohtamine. See kahekesi koos olemiseks mõeldud aeg võib olla lõdvestav ja romantiline viis ühenduse hoidmiseks. Esitage teineteisele avatud küsimusi, mis võimaldavad armastusekaarte uuendada ja teineteise poole pöörduda. Mõelge välja, mida abikaasalt küsida (näiteks: „Kas sa tahad endiselt magamistoa ümber kujundada?” „Kuhu me vöiks järgmine kord puhkusele minna?” või „Kuidas te praegu ülemusega läbi saate?”).

Aeg: 2 tundi, üks kord nädalas

Kokku: 2 tundi

Suhte olukorrale pühendatud kokkusaamine. Valige iga nädal üks tund, mille vältel rääkida oma suhtest sel nädalal. Hinnake seda aega kõrgelt. Kõigepealt rääkige sellest, mis on läinud hästi. Seejärel öelge teineteisele viis tunnustust, mida te pole seni veel väljendanud. Püüdke olla konkreetne. Järgmiseks arutage võimalikke probleeme. Kasutage pehmet algust ja kuulake ilma kaitsepositsiooni võtmata. Liikuge edasi probleemide lahendamise juurde kahe ringi meetodi abil. Lõpuks küsige mõlemad: „Mida ma saaksin teha, et sa end eeloleval nädalal armastatuna tunneksid?” ning andke sellele omalt poolt vastus.

Aeg: 1 tund nädalas

Kõik kokku: Kuus tundi!

Nagu näete, on nende muutuste suhtesse sisse viimiseks vajalik ajakulu tõepoolest väike. Ent need kuus tundi aitavad suurepäraselt hoida teie abielu õigel kursil.

Kajastused

KÜSI PAKKUMIST