Kadrioru aednik

„Kadrioru aednik“ viib nii väikesed kui suured lugejad rännakule Eesti rohelisse ajalukku. Läbi väikese Käbi silmade avaneb vaade 1960. aastatesse, mil Eestis valitses võõras võim, ent põlvest põlve vestetud jutustuste kaudu elas edasi armastus rohelise maailma vastu. Näeme, kuidas laps kasvab varakult loodusega üheks, sirgub koos taimede, puude, mesilaste, lepatriinude, lindude, köögi- ja puuviljadega, marjade ja meega – kõige sellega, mida võib leida päris paikadest Eestimaal. Mõistame ühes Käbiga, et oleme meiegi sellesama looduse osa ning on meie töö seda kaitsta ja säilitada, nii et jätkuks järeltulevatele põlvedelegi.

Imbi Paju

Autor

Periood

kajastust

Projekti ülevaade

Monika Kuzmina

Monika Kuzmina

Meediajuht

Kristi Zirk

Kristi Zirk

Veebiarendaja

Joanna Koovit

Joanna Koovit

Juhiabi

Anneli Allikas-Parv

Anneli Allikas-Parv

Toimetaja

Grete Kägo

Grete Kägo

Toimetaja

Liana Põldver

Liana Põldver

Kujundaja

Evelin Kruus

Evelin Kruus

Fotograaf

Virko Veskoja

Virko Veskoja

Videograaf

Me kõik oleme tehtud tähtedest, oleme puude koor, käbid, lepatriinud, mesilased, jõed ja järved ning lõhn, mis tuleb pärast vihma.

Katkend raamatust

President Alar Karis

President Kersti Kaljulaid andis 2021. aastal oma ülesanded üle president Alar Karisele.

Ühel kaunil päeval kohtus president Karis Austria presidendi Alexander Van der Belleniga, kelle vanemad olid olnud Eesti kodanikud ja pidid võõra võimu eest võõrsile põgenema, et leida turvaline ja rahulik kodu. Austria president sündis 1944. aastal Viinis. Kuid oma ema ja vanaemaga rääkis ta eesti keelt ja luges lapsena vanaemale ette eestikeelset kirjandust.

Eriti meeldis presidendile lapsepõlves lillenimi kullerkupp. Eesti president saatis 2024. aastal Austria presidendile sünnipäevaks Eestis kasvatatud kullerkupu seemned. Selle erilise kingituse tegemisel oli abiks Tallinna Botaanikaaed, mis oli varem president Pätsi aed.

Seemned on alati täis maagiat ja lootust ja presidendi süda teadis, et see on õige kingitus Austria ametivennale. Ta lisas veel kingituste hulka meie tuntud looduskirjaniku Kristel Vilbaste raamatu „Kullerkupp käis paljajalu“.

Varsti tuli president Van der Bellenilt tänukiri selle erilise kingituse eest. Ta kirjutas, et lapsena otsis ta koos emaga Tirolist kullerkuppe, nende leidmine oli suur rõõm nii talle kui ka emale. Need lilled meenutasid neile Eestit.

President Alar Karis koos abikaasa Sirje Karisega on hoidnud ja kaunistanud aastaid oma koduaeda. Kui Alar Karisest sai president, tõi Sirje Karis Kadrioru aeda kasvuhoone tomatite ja kurkide jaoks. Nüüd on kasvuhooned, ürdipeenrad ja mesipuud, lilled Kadrioru aias tagasi. Roosiaia kõige unikaalsem roos on kreemikaskollaste õitega roosisort „Staatspräsident Päts“. Roos, mille aretas 1937. aastal Saksamaal kuulsast roosiaretajate perest pärit Ludwig Weigand ning mida on läbi aegade meie tublide roosikasvatajateaednike abiga armastusest taimede ja Eesti vastu elus hoitud.

 

Kajastused

Fotoreportaažid

15.04.24

Arenduskoosolek

Kirjaniku uue kodulehe valmistamise arenduskoosolek, raamatutele eraldi lehe loomise olulisus ja varem välja antud raamatu “Kirjanduskliinik” pildistamine.

26.04.24

Fotopäev

Fotopäev ja kirjaniku loomingulise elukaare ja missiooni võttepäev stuudios.

07.04.24

Raamatu ja kirjaniku pildistamine

Raamatu “Kadrioru aednik” maketi ja kirjaniku pildistamine looduses ja koduses keskkonnas.

29.08.24

Õhtulehe saade "Puuduta mind"

Õhtulehe saate “Puuduta mind” salvestus Tallinna Botaanikaaias.

29.08.24

Kanal 2 saade "Telehommik"

Kanal 2 saate “Telehommik” intervjuu kirjanikuga.

Raamatu pildistamne

Fotod: Evelin Kruus

KÜSI PAKKUMIST