Tunnete teekond

Oled sa märganud, et inimesed kasutavad endast rääkides erinevaid väljendeid? Ma olen, mul on, ma mõtlen jne. Sellega seoses on neil mitmeid probleeme ja kulgemine soovitud sihtide suunas on seiskunud, sest nad on jäänud kinni nendesse väljenditesse ja ei teagi, et on palju rohkem võimalusi. Iga märkamine toob edasimineku ja iga emotsioon, mis on nende väljendite taga, on vaja vabastada. Millegi loomiseks ja muutmiseks on vaja edasi liikuda, paigal seistes ei juhtu midagi. Mis ja kuidas maailm muutub, saad teada vaid teel olles. Eelkõige võta kasutusele oma uudishimu, keskendu ning tee asju lapseliku rõõmu ja ehedusega, teretades kõiki ja kõike, kes või mis teekonnal vastu tuleb, ka tundeid. Kõik see on elav ja olemasolevas hetkes koos sinuga.

Lugedes õpid sa ennast ja teisi tundma, märgates õpid ennast muutma. Pole vaja pidevalt enda emotsioonidega tegeleda, on vaja märgata ja vabastada. Las su elus saab oluliseks tunnete tundmine ja tunnete teekond. Olen pikka aega töötanud terapeudi ja nõustajana. Minuni on jõudnud sajad inimesed oma lugudega. 2017. aastal ilmus selle kogemuse põhjal raamat „Tunneme tundeid“ ja käesolevat raamatut saab pidada selle järjeks. Kaks raamatut koos annavad juba terviklikuma ülevaate ja selgemaid juhiseid tunnete mõistmiseks ja vabastamiseks.

– Pille Teearu

Pille Teearu

Autor

Periood

kajastust

Projekti ülevaade

Monika Kuzmina

Monika Kuzmina

Vastutaja

Mida lahkemad ja kaastundlikumad me endaga oleme – seda enam on meil julgust raskeid asju taluda.

Katkend raamatust

Tunnete valideerimise olulisus

Enda vastu kaastundlik olemise üks kasutegur on ka valideerimine. Valideerimine tähendab siinses kontekstis põhimõtteliselt kogemuste ja tunnete kinnistamist ja kõlblikuks tunnistamist. Valideerimine tähendab ka teise inimese kogemuste ja tunnete tunnistamist ja tunnustamist. Teise inimese kogemusi ja tundeid valideerides saadetakse talle sõnum: „ Su tunded on arusaadavad. Ma kuulen sind ja ma saan aru, miks sa tunned nii, nagu sa tunned. Sa pole halb või võlts või hull, et sa nii tunned.“

Teisalt, tunnete mittevalideerimine on sama, mis selle inimese tunnete vundamendi olemasolu ründamine või küsimärgi alla seadmine. Seda võib teha teise inimese tunnete eitamise, naeruvääristamise, ignoreerimise või kritiseerimisega. Sõltumatu meetodist on tagajärg sama: see inimene tunneb end „halvana, võltsina“. Seepärast on eluliselt oluline, et su tajud ja tundeks leiaks juba täna su enda poolt valideerimist. Kaastunne enda vastu ja oma kannatustega kontaktis olemine tähendabki juba oma tunnete ja tajude, oma kogemuste valideerimist.

Enda tunnete ja kogemuste valideerimata jätmine on üks põhjusi, miks negatiivsetele kogemustele süütunde ja häbiga reageeritakse. Näiteks kui sa oled nagu suurem enamus emotsionaalse vägivalla ohvreid, siis pole sa oma kogemustest kellelegi rääkinud. Seetõttu pole su kogemus kunagi valideerimist leidnud. Sellest et vägivallast ja sellega kaasnevast häbist vabaneda, on oluline nüüd valideeritud saada – nii enda kui ka teiste poolt.

Kaastunne enda vastu aitab sul enda eest hoolitseda, ennast mõista ning ma tundeid ja kogemusi valideerida – anda endale kõige seda, mida sa nii meeleheitlikult vajad selleks, et vabaneda häbist ja hakata uskuma, et väärid hoolimist ja omaksvõttu.

Kajastused

KÜSI PAKKUMIST