Hoia mind

Seitse vestlust elukestvaks armastuseks

Miks räägivad oma suhtega puntras olevad partnerid sellest kui elu ja surma küsimusest? Miks ei taha nad mõistuspäraselt tülitseda ega suuda oma emotsioone valitseda? Kas armastuses polegi võimalik läbi rääkida?

Nii küsis endalt selle raamatu autor dr Sue Johnson, kui aastakümneid tagasi paariteraapias teineteisega sõjajalal olevaid partnereid nõustas. Ta leidis, et nii nagu ema ja lapse vahel on kiindumussuhe, on see ka täiskasvanute vahel.

Selle avastuse pealt töötas Johnson välja emotsionaalse fookuse teraapia (EFT), mille sõnum on lihtne: unustage paremini vaidlema õppimine, lapsepõlve analüüsimine ja muu taoline. Selle asemel võtke omaks, et olete oma partnerisse kiindunud ja temast sõltuv samamoodi nagu laps oma vanemast. EFT keskendub omavahelise emotsionaalse sideme loomisele ja tugevdamisele, leides ja kujundades võtmemomente, mis soodustavad täiskasvanute armastavat suhet: avatust, teineteisega kohandumist ja tundlikkust.

Dr Johnson on oma aastakümnete pikkuse töö eest EFT väljaarendamisel pälvinud arvukalt auhindu. EFTd on edukalt praktiseeritud kõikjal üle maailma, ajakirjad Time ja New York Times on selle nimetanud kõige edukamaks paariteraapia vormiks. Paarid, kes EFTd kasutavad, hindavad selle edukuse määra 75 protsendile.

Hoia mind

Dr Sue Johnson

Autor

Periood

kajastust

GALERII

Fotod: GoodNews, Evelin Kruus

Projekti ülevaade

Monika Kuzmina

Monika Kuzmina

Vastutaja

Veronika Tigasoo

Veronika Tigasoo

Vastutaja

Armastav ühendus on ainus kindlustus, mida loodusel on meile pakkuda.

Mõtteid raamatust

Dr. Sue Johnsoni mõtlemapanevad tähelepanekud suhete kohta:

  • Me vajame, et teised meie juurde tuleksid, kui neid kutsume – et pakkuda meile turvalist varjupaika.
  • Emotsionaalne nälg on olemas. Emotsionaalne mahajäetus, hüljatus tekitab füüsilist ja emotsionaalset valu ja paanikat.
  • Meil on vähe võimalusi, kuidas oma valuga toime tulla, kui meie esmased ühtekuuluvuse vajadused pole täidetud.
  • Emotsionaalne tasakaal, rahu ja elav rõõm on armastuse tasu. Sõge armumine on lohutusauhind.
  • Pole olemas ideaalset armastust või seksi. Ideaali taga ajamine on tupiktee. Emotsionaalne kohalolu on see, mis loeb.
  • Suhetes pole lihtsaid põhjuseid ja tagajärgi, pole sirgjooni, on ringid, mida partnerid koos loovad. Me keerutame teineteist ning tõmbame lähemale ja lükkame eemale.
  • Emotsioon ütleb meile täpselt, mida me vajame, kui seda kuulata oskame ja teejuhina kasutame.
  • Igaüks vajutab mõnikord paanikanuppu. Me kaotame tasakaalu ja hakkame ärevalt kontrollima või muutume tundetuks ja hakkame vältivalt käituma. Saladus on selles, et sinna seisu ei tohiks jääda.
  • Ühtekuuluvuse võtmehetked, kus üks end teise järele sirutab ja teine vastab, nõuavad julgust, aga need on maagilised ja ümberkujundavad.
  • Trauma andeks andmine on oluline ja võimalik vaid siis, kui partnerid mõistavad oma valu ja teavad, et nende armsam tunneb nende valu koos nendega.
  • Kire püsimine on armastuses täiesti võimalik. Armumise ettearvamatu kirg on kõigest eelmäng; häälestatud armastusside on sümfoonia.
  • Hooletusse jätmine tapab armastuse. Armastus vajab tähelepanu. Teades oma kiindumuslike vajadusi ja vastates oma armsama kiindumuslikele vajadustele saab luua sideme, mis püsib, „kuni surm meid lahutab”.
  • Kõik armastust puudutavad klišeed – kui inimesed armastavad, tunnevad nad end vabama, elavama ja vägevamana – on tõesemad, kui me oleme arvatagi osanud.

Kajastused

KÜSI PAKKUMIST