Kuidas alustada kodulehe loomisega? 1. osa

2024

Kodulehe loomine võib tunduda hirmutav, eriti neile, kes pole varem veebiarendusega kokku puutunud. Sageli on inimestel mure, et see protsess nõuab liiga palju tehnilisi teadmisi või et nad teevad algusest peale midagi valesti. Tegelikult on kodulehe loomine samm-sammuline protsess, mida saavad edukalt läbida ka need, kellel pole varasemat kogemust.

Peamised hirmud kodulehe loomisel on seotud tehniliste raskuste, ajakulu ja kulude haldamisega. Paljud kardavad, et nad ei suuda leida sobivat domeeninime või et veebimajutuse valimine on liiga keeruline. Samuti on mureks, et kodulehe kujundamine ja sisu loomine võtab liiga palju aega ja vajab professionaalset abi. Kuid kui järgid kindlat plaani ja võtad ühe sammu korraga, on kodulehe loomine täiesti teostatav ka mitteasjatundjale.

1. Määratle oma eesmärk

Enne kodulehe loomise alustamist mõtle hoolikalt läbi, miks sa seda teha soovid. Kas see on mõeldud ettevõtte tutvustamiseks, isiklikuks blogiks, e-poe loomiseks või portfoolio näitamiseks? Eesmärgi selge määratlemine aitab sul teha paremaid otsuseid edaspidi, sest iga kodulehe tüüp nõuab veidi erinevat lähenemist ja funktsioone.

Selge eesmärk võimaldab kergemini mõõta kodulehe edu ja tulemusi.

Eesmärgid (Foto Freepik)

Näiteks, kui plaanid luua e-poe, peaksid arvestama maksesüsteemide ja toodete haldusega. Kui eesmärk on blogi, siis keskendu sisuhaldusele ja lugejate kaasamisele. Eesmärgi määratlemine aitab ka paremini planeerida, millist sisu ja struktuuri kodulehele luua.

2. Vali domeeninimi

Domeeninimi on sinu kodulehe aadress internetis, näiteks www.sinuveeb.ee. See peaks olema lihtne, meeldejääv ja asjakohane. Püüa vältida liiga keerulisi või pikki nimesid ning vali midagi, mis peegeldab sinu tegevust või brändi.

Domeeninime valides mõtle sellele, kuidas inimesed seda meelde jätavad ja otsingumootorites leiavad. Kodulehe nimi võiks sisaldada olulisi märksõnu, mis seostuvad sinu tegevusalaga. Kui leiad sobiva nime, kontrolli, kas see on saadaval, kuna paljud head nimed võivad juba kasutusel olla.

.ee domeeninime saadavust saad kontrollida näiteks SIIT.

Domeeninimi peaks olema lihtne, meeldejääv ja asjakohane

3. Registreeri domeeninimi

Kui oled leidnud sobiva domeeninime, on aeg see registreerida. Eestis saab domeene registreerida mitmete teenusepakkujate kaudu (kokku on neid ca 50 tk), tuntumad nendest on näiteks Veebimajutus.ee või Zone.ee. Registreerimisprotsess on lihtne: mine teenusepakkuja kodulehele, sisesta soovitud domeeninimi ja järgi juhiseid.

Domeeninime registreerimisel tuleb tavaliselt maksta aastamaksu (.ee domeeni aastamaks on ca 9 €/aastas). Registreerimise järel saad omale unikaalse aadressi, mida saavad külastajad kasutada sinu kodulehe leidmiseks.

Domeen (Foto Freepik)

4. Vali veebimajutus

Veebimajutus (hostimine) on teenus, mis salvestab sinu kodulehe failid ja muudab need internetis kättesaadavaks. Hea veebimajutus on kiire, usaldusväärne ja pakub vajalikku tehnilist tuge. Populaarsed veebimajutusteenuse pakkujad Eestis on näiteks Veebimajutus.ee ja Zone.ee.

Valides veebimajutust, mõtle oma kodulehe vajadustele. Kui ootad suurt külastajate hulka, vali suuremate ressurssidega pakett. Samuti uuri, milliseid lisateenuseid pakutakse, näiteks automaatsed varukoopiad, e-posti teenus ja SSL-sertifikaadid, mis muudavad kodulehe turvalisemaks.

Hea veebimajutus on kiire, usaldusväärne ja pakub vajalikku tehnilist tuge.

Enamikele alustavatele ettevõtetele sobivad hästi Veebimajutus.ee Standard pakett ja Zone.ee Starter pakett.

  • Veebimajutus.ee Standard pakett pakub 150 GB kettaruumi, piiramatut arvu e-postiaadresse ja kuni 10 GB ühe postkasti mahtu. See on piisav enamikele väikeettevõtetele ja võimaldab lihtsalt hallata kodulehte ning e-posti teenust. Antud paketi kuutasu on alates 10,07 €/kuus.
  • Zone.ee Starter pakett sisaldab 256 GiB kettamahtu, piiramatut arvu postkaste ja kuni 8 GiB ühe postkasti mahtu. See pakett sobib samuti alustavatele ettevõtetele, pakkudes piisavalt ressursse ja turvalisust, et koduleht saaks edukalt toimida. Antud paketi kuutasu on alates 8,94 €/kuus.

Kui sinu kodulehe vajadused aja jooksul suurenevad, saab alati minna üle suurematele pakettidele. Nii Veebimajutus.ee kui ka Zone.ee pakuvad paindlikke võimalusi ressursside suurendamiseks, et tagada kodulehe sujuv ja tõrgeteta toimimine ka siis, kui külastajate arv kasvab või sisu maht suureneb.

Sülearvuti (Foto Freepik)

5. Vali kodulehe platvorm

Kodulehe platvorm on tarkvara, mille abil lood ja haldad oma kodulehte. Populaarsed platvormid on WordPress, Wix, Squarespace ja Joomla. WordPress on eriti levinud oma paindlikkuse ja laia lisamoodulite valiku tõttu. Wix ja Squarespace sobivad hästi neile, kes eelistavad lihtsamat ja visuaalsemat lähenemist ilma programmeerimisoskusteta.

Platvormi valides mõtle sellele, milliseid funktsioone vajad ja kui palju aega ja energiat oled valmis panustama kodulehe haldamisse. WordPress sobib hästi neile, kes soovivad rohkem kontrolli ja kohandamisvõimalusi, samas kui Wix ja Squarespace on lihtsamad ja kiiremini kasutusele võetavad lahendused.

Kristi Zirk (Foto Jane Vogt)

6. Paigalda kodulehe platvorm

Kui oled valinud platvormi, tuleb see paigaldada oma veebimajutusse. Paljud veebimajutusteenuse pakkujad pakuvad ühe kliki paigaldamise võimalust, mis teeb protsessi lihtsaks ka algajale. Näiteks, kui valisid WordPressi, saad selle tihti paigaldada otse veebimajutuse juhtpaneelilt. Sellist võimalust pakuvad näiteks Veebimajutus.ee ja Zone+ WordPress Assistent.

Paigaldusprotsess hõlmab tavaliselt mõne põhiteabe sisestamist, näiteks kodulehe nime, administraatori kasutajanime ja parooli. Järgi hoolikalt juhiseid ja veendu, et kõik vajalikud komponendid on korrektselt paigaldatud. Kui paigaldus on lõppenud, saad alustada kodulehe kohandamise ja sisu lisamisega.

Vaata täpsemalt allolevast videost, kuidas käib Veebimajutus.ee lehel WordPressi installeerimine otse haldusliidesest.

NB! Videos on paigaldatud koduleht alamkataloogi, kuna peadomeenil asub juba koduleht. Kui sul on uus domeen ja koduleht veel puudub, siis jäta paigalduse asukohaks “sinudomeen.ee/” ehk ära tee linnukest kasti “Soovin paigaldada alamkataloogi”.

Nende esimeste sammude läbimine annab sulle tugeva aluse kodulehe loomiseks ja tagab, et oled valmis järgmisteks etappideks. Kui need sammud on tehtud, on kodulehe kujundamine ja sisu lisamine palju lihtsam ja sujuvam protsess.

Järgmises osas keskendume kujunduse valimisele ja kohandamisele, vajalike lehtede loomisele, sisu ja piltide lisamisele, menüü ning kontaktivormi seadistamistele.

Sülearvuti (Foto Freepik)

Meelespea

  • Määratle eesmärk: Selgita välja, milleks kodulehte vajad – ettevõtte tutvustamiseks, blogi pidamiseks, e-poe loomiseks või portfoolio näitamiseks.
  • Vali sobiv domeeninimi: Nimi peaks olema lihtne, meeldejääv ja asjakohane. Kontrolli saadavust ja registreeri domeen.
  • Leia usaldusväärne veebimajutus: Vali pakkuja, kes pakub sobivaid ressursse ja tuge, näiteks Veebimajutus.ee või Zone.ee.
  • Vali kodulehe platvorm: Otsusta, kas eelistad paindlikku WordPressi või lihtsamaid lahendusi nagu Wix või Squarespace.
  • Paigalda platvorm: Kasuta veebimajutuse pakutavat ühe kliki paigaldamise võimalust, et alustada kiiresti kodulehe loomist.