Buddha aju

Rick Hansoni ja Richard Mendiuse raamatus „Buddha aju“ selgitatakse, kuidas uusimaid neuroteaduse avastusi ja mitme tuhande aasta vanuseid vaimseid praktikaid kombineerides enda aju samm-sammult ümber seadistada nii, et luua oma ellu rohkem õnne, armastust ja tarkust.

Meie aju on organ, mis mõjutab otseselt ja oluliselt nii meie olemust kui igapäevaelu. Oskus oma aju kasutada ja juhtida on suur kingitus nii iseendale kui ka neile inimestele, kelle elu me puudutame.

Raamatu lehekülgedelt saad lugeda, kuidas aju loob näiteks kas muret või sisemist kindlust, südamevalu või armastust, viha või rahumeelsust, segadust või selgust, kannatusi või nende lõpetamist.

Samuti leiad juhiseid, kuidas:

  • vastu võtta rohkem positiivseid kogemusi, et tunda end õnnelikuma ja enesekindlamana;
  • tulla toime meeleolu languse, püsimatuse, suhteprobleemide, ärevuse, stressi, hingevalu, haavatavuse ja vihaga;
  • arendada närviühendusi, mis loovad empaatiat, kaastunnet ja armastust ning vähendavad tusameelt ja pahatahtlikkust;
  • tuua meditatsioonipraktika iidsed ja sügavamõttelised õpetused moodsasse ja tormilisse ühiskonda, et saada parem tunnetus maailmaga üksolemisest, suurendada tähelepanuvõimet, rahulikkust ja kohalolu;
  • saada energiat, mida aju vajab hea tuju tekkimiseks, ärevuse rahustamiseks, mälu- ja keskendumisvõime parandamiseks.

Käesolev raamat esitleb psühholoogia, neuroloogia ja vaimsete praktikate enneolematut ristumist ning on rikastatud praktiliste töövahendite ja oskustega, mida saab kasutada igapäevase heaolu ja meelerahu tõstmiseks.

Rick Hanson
Richard Mendius

Autor

Periood

kajastust

Projekti ülevaade

Monika Kuzmina

Monika Kuzmina

Vastutaja

Igapäevaseid toimetusi tehes pööra tähelepanu tugevustundele. Pane tähele, kui hea tunde tekitab tugevus. Lase sellel tugevusel muutuda osaks enda olemusest.

Meele­kindlusest

  • Meelekindlus tähendab reaktsioonidele mitte reageerimist, olnu need millised tahes.
  • Meelekindlus loob puhvertsooni kogemuste tundevarjundite ümber, nii et sa ei reageeriks neile oma hirmude ajel. Meelekindlus on nagu kaitselüliti, mis takistab mõistuse tavalist tegutsemisjada, mis saab alguse tundevarjundist, liigub edasi himustamiseni, klammerdumiseni ja lõpuks kannatusteni.
  • Meelekindlus ei tähenda külma, ükskõikset või apaatset suhtumist. Oled maailmas kohal, aga ei lase end sellel häirida. Meelekindluse avarus on suur tugi kaastundele, lahkusele ja teiste inimeste õnne üle rõõmustamisele.
  • Igapäevaelus ja meditatsioonis on võimalik meelekindlust süvendada nõnda, et muutud teadlikumaks kogemuste tundevarjunditest ega lase end neil kaasa haarata. Tunded tulevad ja lähevad, ei tasu neid taga ajada ega nende vastu võidelda.
  • Meelekindlus on aju jaoks ebaharilik seisund. See ei põhine limbilise süsteemi prefrontaalse osa pärssimisel, vaid hoopis limbilise süsteemi tegevusele mitte reageerimisel. Täenäoliselt nõuab see nelja närvitingimuse kehtimist: prefrontaalse ajukoore ja eesmise vöökääru aktiveerimist mõistmise ja kavatsuse kinnistamiseks; mõistuse stabiilsust, mida esialgu ajendab eesmise vöökääru jälgimistegevus, aga mis seejärel organiseerib end ise: suurte ajupiirkondade kaasahaaramine kiirete gammalainete poolt, et luua suurt avarust kujutav vaimne kogemus: ning parasümpaatilise süsteemi aktiveerumine, summutaks limbilise / SNS/HPA-telje süsteemide tagasisideahelat, mis vastasel juhul looksid nõiaringi, kus stressitõrje süsteem reageerib omaenese reaktsioonidele.

Kajastused

KÜSI PAKKUMIST