Lõbu vägi

Kuidas end taas elusana tunda

Millal sul viimati lõbus oli? Päriselt lõbus! Millal oli viimane kord, kui sa olid millestki kaasa haaratud, täiesti kohal, vaba häirivatest mõtetest oleviku või tuleviku kohta? Võib-olla sa naersid koos sõbraga, tutvusid mõne uue paigaga, tundsid end veidi mässumeelsena, proovisid midagi esimest korda…Vahet pole – sul tuli naeratus näole ja sa tundsid, et elad.

„Lõbu vägi” aitab mõista, milles seisneb tõeline lõbu ja kuidas selliseid hetki oma ellu juurde tekitada. Samuti saab siit teada, kuidas ära tunda võltslõbu.

Elamine ei alga alles siis, kui meil pole enam ühtegi vastamata kirja või kui võidame mõne vaidluse ühismeedias või saame ametikõrgendust. See toimub igal hetkel. Ka praegu.

Lõbu vägi
Catherine Price

Autor

Periood

kajastust

Projekti ülevaade

Monika Kuzmina

Monika Kuzmina

Vastutaja

Veronika Tigasoo

Veronika Tigasoo

Vastutaja

Lõbu aitab meil õitseda ja muudab seda, kuidas me oma otsustele läheneme.

Harjutus

Koosta oma lõbuajalugu

Hetked, mil aeg seisab

Price soovitab alustada sellest, et hangid päeviku või märkmiku – ideaaljuhul sellise, mis sulle meeldib ja mille täitmist sa naudid, sest seda läheb sul vaja ka muude sammude jaoks. Järgmisena leia umbes kuuskümmend rahulikku minutit. „Lülita telefon välja,“ toonitab ta.

Seejärel meenuta kolme kogemust oma elus, mida sa kirjeldaksid tõelise lõbuna. „Need on hetked, mil sa tundsid, et oled täielikult kohal, kaasa haaratud ja elus; hetked, mil aeg seisis.“

Kui sa ei oska midagi välja nuputada (või ka siis, kui oskad), on sul ehk abi järgmisest küsimustest:

  • Mis su kirg oli lapsepõlves?
  • Millal sa oled oma elus kõige enam naernud? Mida sa siis tegid? Kellega koos sa olid?
  • Millised on su puhkusreisidelt, tähtpäevade tähistamistelt või mingite traditsiooniliste kommete järgimiselt saadud lemmikmälestused?
  • Kas sul on mõni mälestus ajast, mil tundsin end mänguliselt mässumeelse või ulakana (ilma et sellest oleks kahju sündinud)?
  • Millistel hetkedel sa oled tundnud end kõige elusamana? Mida sa siis tegid? Kellega koos sa olid?
  • Kes on sinuga koos olnud neil kordadel, kui sul on olnud kõige lõbusam?

Price selgitab, et kui sa seda teed, siis katsu vältida liigseid hinnanguid – siin pole õigeid ja valesid vastuseid. „Ära muretse, kui see harjutus tundub raske, sest see on paljude inimeste jaoks nii. Kui see tundub aga ikkagi liiga keeruline, siis las need küsimused jäävad alateadvesse settima ja kui sul peaksid tekkima mingid ideed, siis pane need kirja,“ lausub ta ja lisab, et kui sul on olemas kolme tõeliselt lõbusa kogemuse kirjeldus ja üks idee (kasvõi ainult fantaasia), mida tahaksid edaspidi teha, siis küsi endalt, kas on miskit, mis teeb need neli tegevust teistsuguseks võrreldes nende asjadega, mida sa pead (või oled siiani pidanud) lihtsalt meeldivaks, lõdvestavaks, nauditavaks, rahuldust pakkuvaks või kasulikuks.

Kajastused

KÜSI PAKKUMIST