Tuulest viidud

On Ameerika kodusõjale eelnev rahulik ja rõõmus aeg. Kõik jututeemad keerlevad peo ümber, mis toimub Twelve Oaksis.

Scarlett on ilus, moekas, rikas ja ärahellitatud noor naine, harjunud saama oma tahtmist. Päev enne pidu kuuleb ta kuulujuttu, et tema armastatu Ashley kavatseb abielluda Scarletti nõo Melaniega. See jutt leiab ka kinnitust.

Peol on kõigi meeste pilgud, isegi abielus olevatel, suunatud Scarletti poole. Kuid tema süda on murtud ning ta ei tee ühestki neist välja. Lootuses Ashleyt armukadedaks muuta abiellub ka Scarlett, kuid kohe pärast sõja algust sureb tema abikaasa kopsupõletikku.

Alanud kodusõda põhja- ja lõunaosariikide vahel, mida ei peetud alguses kuigi tõsiseks, kujunes aga ootamatult suuri kaotusi kandnud veresaunaks.

Uues eestikeelses tõlkes ilmunud menukirjanik Margaret Mitchelli kirjandusklassika räägib unustamatu loo kiindumusest ja kaotusest, rahvuse lõhenemisest ja inimeste muutumisest. Lõunaosariikide lüüasaamise taustal jutustab autor ennekõike aga ilusa, isepäise ja ärahellitatud Scarlett O’Hara ja rabava õnneküti Rhett Butleri armastuse loo. Alates esmailmumisest inglise keeles aastal 1936 on „Tuulest viidud“ püsinud lugejate südames ja tõlgitud paljudesse keeltesse. 1939. aastal raamatu põhjal vändatud samanimeline linateos oli esimene värvifilm, mis võitis parima filmi Oscari.

Margaret Mitchell

Autor

Periood

kajastust

Projekti ülevaade

Monika Kuzmina

Monika Kuzmina

Vastutaja

Homme on ju uus päev.

Katkend raamatust

Kahe nädalaga sai Scarlettist abielunaine ja kahe kuu pärast oli ta lesk. Ta sai kiiresti vabaks köidikuist, mille oli nii tormakalt ja ülepeakaela enda kaela võtnud, ent iialgi enam ei saanud ta tagasi vallalisepõlve muretut vabadust. Kohe abiellumise kannul tuli lesepõlv, kuid scarletti nördimuseks ootas teda varsti emaks saamine.

Aastaid hiljem noile 1861. aasta viimastele aprillipäevadele tagasi mõeldes ei suutnud ta enam üksikasju  meelde tuletada. Aeg ja sündmused segunesid nagu painavas unenäos, kus puudus reaalsus või mõte. Noist päevist jäid ta mälestustesse tühjad lüngad surmatunnini. Eriti ähmaselt oli tal meeles  aeg, mis jäi Charlesi ettepaneku vastuvõtmise ja pulmade vahele. Kaks nädalat! Niivõrd lühike kihlusaeg oleks rahuajal olnud võimatu. Siis oleks pidanud ootama aasta või vähemalt kuus kuud, nagu oli kombeks. Kuid kuna Lõuna oli sõjatule keerises, tormasid sündmused niisuguse kiirusega üksteise kannul, nagu kannaks neid vägev tuul, ja kadunud oli vanade aegade rahulik kulg. Ellen oli käsi ringutanud ja andnud nõu viivitada, et Scarlett saaks asja üle pikemalt mõelda. Kuid Scarlett kuulas ema palveid tusasel näol ja ei teinud neid kuulmagi. Tema läheb mehele! Ja kiiresti! Kahe nädalaga.

Kuulnud, et Ashley pulmad olid tõstetud sügisest varasemaks, esimesele maile, et ta saaks rügemendiga ühineda niipea, kui ta teenistusse kutsutakse, seadis Scarlett enda pulmapäeva eelnevale päevale. Ellen protesteeris, kuid Charles palus oma vasttärganud kõneosavusega tal sellega nõustuda, kuna ootas kannatamatult suundumist Lõuna-Carolinasse, et ühineda seal Wade Hamptoni leegioniga, ja Gerald hoidis kahe noore inimese poole. Ta oli haaratud sõjapalavikust ning rahul, et Scarlett tegi hea partii; ja kes oli tema, et seista noorte inimeste armastusele risti ette, kui oli sõjaaeg? Ellen andis lõpuks järele nagu kõik teisedki emad Lõunas. Nende turvaline maailm oli pea peale pööratud ning emade palved, palvetamine ja nõuanded ei maksnud midagi nende võimsate jõudude kõrval, mis nüüd nende elu suunasid.

Kajastused

KÜSI PAKKUMIST