Visuaalne lihtsustamine

See raamat on sündinud unistusest. Unistusest sellest, et kõik inimesed maailmas oskavad ja julgevad taas kasutada joonistamist mõtlemise ning suhtlemise tööriistana. See raamat räägib inimeseks olemisest – sellest, miks joonistamine ja kujutlusvõime on meile nii olulised ja kuidas nende abil taasavastada ja hoida endas julgust ning mängulisust, et elada tähendusrikast elu.
Raamatu keskmes on visuaalse lihtsustamise tehnika, mis on kujundite, sümbolite ja märksõnade kasutamine selleks, et luua tähendust. See on tehnika, mis tugineb meie kujutlusvõimele ja põhineb lihtsal joonistamisel ning kirjutamisel. Visuaalne lihtsustamine on sügavalt mõtlemise, mõtestamise, mõistmise ja suhtlemise võti.

Raamat on kirjutatud kõigile neile, kes soovivad tuua oma ellu rohkem julgust ja mängulisust. See on sulle kui unistad tähendusrikkamast elust. Saad siit teada, mida tähendab see, et me kõik oskame joonistada ning kuidas lihtne joonistamine aitab meie elu paremaks muuta. Lisaks sellele õpid ära konkreetse tehnika, mis aitab olla parem mõtleja, planeerija ning tegutseja.

Visuaalne lihtsustamine

Kati Orav

Autor

Periood

kajastust

Projekti ülevaade

Monika Kuzmina

Monika Kuzmina

Meediajuht

Veronika Tigasoo

Veronika Tigasoo

Meediatöö assistent

Lihtsus on võti – visuaalne lihtsustamine aitab meil vähendada müra ja keskenduda põhiasjadele, tehes informatsiooni kättesaadavaks ja kergesti hoomatavaks.

Katkend raamatust

Visuaalne lihtsustamine on kujundite, sümbolite ja märksõnade kasutamine, et luua tähendust.

See on tehnika, mis tugineb meie kujutlusvõimele ja põhineb lihtsal joonistamisel ning kirjutamisel. Visuaalne lihtsustamine on sügavalt mõtlemise, mõtestamise, mõistmise ja suhtlemise võti. Kui me oskame ja julgeme mõtted oma peast silmade ette tuua, siis juhtub see, et me ainult ise ei näe, kuidas ja mida me mõtleme, vaid teeme selle vajadusel nähtavaks ka teistele. Me toetame sellega oma aju, sest aju mõtleb ja jätab asju meelde piltides ning skeemides. See võimaldab meil lisada informatsioonile emotsiooni ja tekitada tundeid. Tänu sellele jäävad asjad paremini meelde ja tekib tahtmine tegutseda. Lisaks võimaldab see tehnika luua mängulisi skeeme ning tervikpilti, et näha asjade omavahelisi seoseid ja suuremat pilti, ning sünteesida infot. Kui kanname info paberile, peame selles tähendust looma ning seda visuaalselt korrastama, nii võtame info jaoks rohkem aega ja saame seda justkui kõrvalt vaadata. Kujundite ning sümbolite kasutamine ja nende joonistamine toob sisse mängulisust ning kui juba mängulisus on platsis, siis ei ole enam nii palju ruumi liiga enesekriitilisele meelele ning me ei karda eksida.

Stopp, Kati, mõtled nüüd võibolla ärevusega, kirjutamine veel, aga kui see tehnika nõuab ka joonistusoskust, siis seda mul küll ei ole. Pealegi – kas see pole üldse laste teema? Kas see raamat on üldse minu jaoks? Jah, on küll. Rohkem, kui sa arvata oskad. Ära pane veel raamatut kõrvale. Mida rohkem sa joonistamist pelgad ja mida rohkem arvad, et ei oska joonistada, seda rohkem see raamat just sinule kirjutatud ongi. Mina olen ka nii mõelnud ja kõike seda tundnud. Luba, ma räägin sulle joonistamisest, jagan enda lugu ja näitan sulle, miks ma lihtsalt ei usu, vaid ka tean, et me kõik oskame joonistada.

Kuna joonistamise kohta on rohkelt müüte ja piiravaid uskumusi, siis soovitan võtta kohe alguses vastu otsus olla avatud meelega. Suhtu sellesse raamatusse uudishimuga. Ole põnevil selle üle, mis juhtuma hakkab, ja ole valmis üllatuseks, kui palju see raamat sind muuta võib. Jah, sa saad siit mingil määral kaasa väga praktilise oskuse, kuid minu soov on muuta ka sinu mõtteviisi. Kohtan oma teekonnal iga päev inimesi, kes pelgavad joonistamist, ja see võib olla ka üks põhjus, miks sa võib-olla kahtled, kas see raamat on ikka sulle. Aga luba ma näitan, et see on just sinule ja karta ei ole siin midagi. Las ma raputan natuke sinu mõttemaailma. Mõtteviis algab uskumustest, mis meil enda ja maailma kohta on. Kui usume, et meil on võimeid areneda ja õppida, siis selline mõtteviis võib meid inspireerida ja viia suurte saavutusteni. Selle asemel et keskenduda takistustele, saame keskenduda võimalustele. Võta seda raamatut kui võimalust leida uusi nurki ja loovaid lahendusi ning võid siit avastada nii mõndagi iseenda kohta.

Jah, see raamat räägib visuaalsest lihtsustamisest, kuid ka paljust muust. See räägib inimeseks olemisest – sellest, miks joonistamine ja kujutlusvõime on meile nii olulised ja kuidas nende abil taas- avastada ja hoida endas julgust ning mängulisust, et elada tähendusrikast elu.

Mul oli suur kihk panna raamatule pealkirjaks „Ikkagi inimene – kuidas kiiresti digitaliseeruvas ja tehisintellektimaailmas jääda inimeseks ning säilitada inimlikud oskused ja suhtlus”.

Kajastused

  1. Koolitaja kurb tõdemus: mida vanemaks me saame, seda enam kaob julgus joonistada – 23.08.24 Raamatud/Postimees
  2. Kati Orav Buduaari suvepeol: tung tõmmata joont ja jätta endast jälg, on meie sees – 28.06.24 Buduaar
  3. HÜVA NÕU | Kuidas kasutada kujutlusvõimet, et elada julget, mängulist ning tähendusrikast elu? – 21.06.24 Õhtuleht
  4. Julgus on omadus, mida saab treenida! 4 ideed, kuidas seda teha – 06.06.24 Raamatud/Postimees
  5. INSPIREERIVAD INIMESED INSPIREERIVAD I Kati Orav: loovus on meis kõigis, see on meiega kaasa sündinud – 03.06.24 Hingele/GoodNews
  6. Kuidas läbi lihtsa joonistamise anda lastele mõtlemise ja unistamise tööriist? – 24.05.24 Buduaar
  7. Joonistamine on inimesele sama mis kõndimine – see on osa inimeseks olemisest – 19.05.24 Hingele/GoodNews
  8. KANAL 2 “MINU TALLINN” VIDEO I Miks unistada? Olesija Saue, Anu Tähemaa ja Kati Orav unistamise tähtsusest – 13.05.24 Hingele/GoodNews
  9. Visuaalne praktik: 98% elanikkonnast oskab joonistada ja selleks ei pea olema kunstnik – 12.05.24 Õhtuleht
  10. Visuaalne praktik Kati Orav: aina enam lapsi upub virtuaalmaailma ja kaotab sideme tegeliku elu ja oma tulevikuga – 10.05.24 Õhtuleht
  11. „PUUDUTA MIND“ 323. SAADE | Õpetaja Kati Orav imestab: mis ometi toimub, et vaid mõni laps oskab joonistada?! – 09.05.24 Õhtuleht
  12. «ÕHTU» ⟩ Kuidas aitab joonistamine täita unistusi? Teeme läbi ja saame teada, mis on visuaalne lihtsustamine – 09.05.24 Õhtu/Kanal 2
  13. Koolitaja: paljudel meist on lapse joonistusoskus, sest see oli hetk, mil joonistamist viimati nautisime – 07.05.24 Raamatud/Postimees
  14. Minu Tallinn (1:59-11:43) – 05.05.24 Minu Tallinn/Kanal 2
  15. RAAMATUSOOVITUS I Kuidas lihtne joonistamine aitab meie elu paremaks muuta? – 22.04.24 Hingele/GoodNews
  16. Me kõik unistame üleloomulikest võimetest – kas meis on peidus rohkem, kui arvatagi oskame? – 15.04.24 Buduaar
  17. Üürike selgitus, kuidas lihtne joonistamine meie elu paremaks muuta aitab – 14.04.24 Raamatud/Postimees
  18. HÜVA NÕU | Miks me ei oska enam unistada, rääkimata endale mõne suurema eesmärgi seadmisest? – 14.04.24 Õhtuleht

KÜSI PAKKUMIST